Taky patříte mezi milovníky kávy? V Kostarice si ji budete užívat doslova plnými doušky. Já jsem se rozhodla vyrazit i na prohlídku kávové plantáže v proslulé oblasti Monteverde, která je pro pěstování kávy ideální destinací díky svým podmínkám. Návštěva kávové pláže je jeden ze skvělých způsobů, jak se o kostarické kávě dozvědět více. Káva je důležitou součástí ekonomiky této krásné země.
Ve městě je možnost výběru z několika tour. Já jsem zvolila Don Juan Coffee tour, která nabízí prohlídku 3v1 – káva, čokoláda a cukrová třtina. Prohlídku není potřeba kupovat dopředu, ale musíte tam zajít ve správný čas. Tour probíhá v časech 8:00, 10:00, 13:00 a 15:00 každý den, ale raději si časy ověřte i na internetu. Celá tour trvá přibližně 2 hodiny.
Don Juan Coffee se nachází kousek za městem, a proto je potřeba se tam dopravit buď autem nebo si prohlídku objednat přímo někde ve městě. Odtud vás potom na plantáž dovezou minivanem.
Kávová tour
Prohlídka začala stručným představením historie kávy a jejím významu pro samotnou Kostariku. První káva se začala pěstovat v Etiopii, poté v zemích Asie a odtud se postupně dostala do Kostariky a celé Střední a Jižní Ameriky. Největším světovým producentem kávy je nyní Brazílie a Kolumbie.
Následovala přednáška o zpracování kávy od sběru po sušení kávových zrn až po pražení. Sběrná sezóna probíhá od listopadu do února. V Kostarice kávu ze stromu sbírají většinou sezónní pracovníci – převážně Nikaraguici jako levná pracovní síla. Plody se sbírají do proutěných košů, které mají připevněné kolem pasu. Nasbírání jednoho koše kávy trvá zkušenému sběrači asi hodinu a půl, nezkušenému až tři hodiny. Každý plod obsahuje dvě kávová zrna. Nasbírané ovoce se potom přesypává do kovové bedýnky a pokračuje dál na zpracování. Za nasbíranou bedýnky dostanou 1,5 dolarů a vznikne z toho 1 kg kávy.
Dozvíte se také, podle čeho se druhy kávy rozlišují a jak ovlivňuje délka pražení a sušení výslednou aciditu neboli kyselost. Například káva, která se praží nejkratší dobu, bývá nejvíce kyselá. Čím delší pražení, tím nižší kyselosti.
V závěru celé prohlídky nás čekala ochutnávka kávy v souvenir shopu. Připravena byla káva všech stupňů pražení. Mohli jsme ochutnat kolik kávy je libo a posedět na terase s výhledem do přírody.
Čokoládová tour
Po prohlídce kávové plantáže jsme pokračovali na přednášku o čokoládě resp. kakaovém bobu, což pro mě snad bylo ještě zajímavější. Moc jsem ani nevěděla, jak vlastně kakaový plod vypadá. Jedni Češi v Corcovadu nám říkali, že si jej v obchodě spletli s papajou a domů si přenesli kakaový bob. 🙂
Vypadá dost podobně, ale uvnitř se ukrývají bílé slizké „koule“ s hnědou peckou. Právě ta se zpracovává na čokoládu. Během prohlídky jsme se dozvěděli, jak probíhá pěstování, sklizeň i zpracování.
Proces zpracování kakaového bobu obsahuje fermentaci, při které dochází k odstranění bakterií a dalších nežádoucích látek. Poté je na řadě sušení, drcení a mletí na pastu. Čokoláda je poté několikrát temperována pomocí tepla a chlazení.
Na závěr jsme dostali ochutnávku 100% čokolády, dvou horkých čokolád připravených z různých ingrediencí a hotovou čokoládu – hořkou, mléčnou, bílou. Všechno bylo výborné.
Cukrové třtina
Poslední části byla cukrová třtina. Průvodci vám ukážou, jak cukrová třtina vypadá, kde se pěstuje a jak z ní vymačkat lahodnou šťávu. To jsme si ostatně mohli sami vyzkoušet a následně ochutnat.